Boekhorststraat

In de Haagse binnenstad, grenzend aan de Grote Markt, ligt de Boekhorststraat. Net zo makkelijk te bereiken als andere grote winkelstraten in het centrum, maar dan een stuk rustiger. ‘Specialisatie’ is hier het trefwoord met de aanwezigheid van veel kleine speciaalzaken en een grote variatie aan eettentjes. De straat word ook wel omschreven als de Jordaan van Den Haag: het is de enige volksbuurtwinkelstraat in de binnenstad van Den Haag. Ga eens kijken en laat je verrassen door de veelzijdigheid van de Boekhorststraat!

Volkse gezelligheid met een rafelig randje
De Boekhorststraat ligt in de binnenstad van Den Haag, maar door de uitstraling krijg je niet het gevoel dat je midden in de stad zit. Deze authentieke volksbuurt straalt gezelligheid en levendigheid uit. Door de verrassende mix van aparte en unieke winkels voelt lopen door de Boekhorststraat als een ontdekkingsreis. Dat wordt nog versterkt door de mengelmoes van culturen van de verschillende eetgelegenheden.

Winkels
In de Boekhorststraat moet je zijn als je op zoek bent naar iets anders dan merkwinkels. Er zitten hier namelijk geen grote supermarkten of andere ketens, maar juist veel speciaalzaken en kleinere winkels. Van tapijt en behang tot kunst en vintagekleding, er is hier van alles te vinden. Een bijzonder deel van de Boekhorststraat bevindt zich aan het einde, vlakbij de Zuidwal. Dit staat bekend als het Makerskwartier waar ondernemers in hun winkel zelf producten maken of restylen, zoals Conceptstore Liries, Studio Joske, The Makery, What’s Happening?, Loft & Sound, Mademoiselle Cecile en &Anne.

DenHaag.com heeft een leuke route door de stad, te beginnen in de Boekhorststraat: https://denhaag.com/nl/routes/hip-shoppen

Wanneer je gaat shoppen in de Boekhorststraat, sla dan vooral de volgende winkels niet over:

Bibeloo Depot: verkoop en inkoop van antiek, sieraden, meubels en curiosa

Conceptstore Liries: handgemaakte producten met schilderijen, fotografie, sieraden, vintagekleding en meubels

Het Bandenhuis: prachtige fietswinkel uit 1918 met bijzondere rijwielproducten

Lost & Sound: winkel en restauratie-atelier gespecialiseerd in authentiek interieur en minimal design

Mademoiselle Cecile: leren tassen en accessoires door Cecile de Ferrante

Studio Joske: handgemaakte meubels met een eigenzinnige twist

Vinyl Grove: een expert op het gebied van LP’s

Wings Armystore: specialist op het gebied van militaire artikelen

Eten en drinken
In de Boekhorststraat vind je eetgelegenheden met smaken uit alle windrichtingen: oosters, Surinaams, mediterraan en gewoon Hollands. Alles tussen een snelle snack en uitgebreid dineren.

New Meyva: serveert al meer dan twintig jaar authentieke Surinaamse broodjes en gerechten

Casa Galo: zoete en hartige Portugese delicatessen

De Zeespiegel: Oud-Hollandse visboer met Marokkaanse invloeden

Dorst Craft Beer: bierspeciaalzaak die zeker een bezoekje waard is

Sababa Food Gallery: lekkernijen uit de mediterrane keuken

Evenementen
Elk jaar vindt op Koningsdag de Oranjemarkt plaats in de Boekhorststraat. Er wordt geen vrijmarkt georganiseerd, zoals op veel andere plekken in Den Haag, maar een braderie. De hele straat staat dan vol met kraampjes. Niet alleen ondernemers uit de Boekhorststraat staan er, maar ook een heleboel van buitenaf.

Geschiedenis
De Boekhorststraat kent een rijke geschiedenis. Toen in het midden van de negentiende eeuw de Schilderswijk werd gebouwd, gaf dit een belangrijke impuls aan de straat. De bewoners van de Schilderswijk gebruikten de aangrenzende Boekhorststraat namelijk als aanlooproute naar het centrum. Terwijl er in de twintigste eeuw duidelijke plannen waren om de straat onder welgestelde burgers populair te maken, viel dit in de realiteit erg tegen. In de jaren zeventig en tachtig raakte de straat in verval met als resultaat dat veel winkels de deuren sloten. In 2008 werd de straat door middel van subsidies en een goed uitgedacht plan weer nieuwe leven ingeblazen. Sindsdien is de winkelstraat in opkomst: steeds meer hippe, onderscheidende winkels hebben zich de afgelopen jaren gevestigd in de Boekhorststraat.